Två tillfällen då man behöver sälja fakturor

Som företagare utsätter man sitt bolag för olika typer av risker hela tiden. Ingen avkastning utan att ta risk och en viktig fråga för att lyckas med sitt företag är att ta rätt typ av risker. En risk man kan bli av med är risken att inte få betalt. En annan är risken att ligga ute med pengar åt någon annan. Både dessa kan hanteras genom att sälja fakturor på ett eller annat sätt. Här går vi igenom två tillfällen då man kan behöva sälja fakturor.

Kreditrisker

En av de vanligaste anledningarna till att man väljer att sälja fakturor är för att sälja av kreditrisken. Varje gång du skickar en faktura efter att du genomfört ett arbete säljer du på kredit. Du lånar alltså ut din arbetskraft till kunden i utbyte mot en betalning, i vanliga fall upp till 30 dagar efter utfört arbete och ibland mer.

Att bedöma kreditrisken

I vissa fall kanske du inte borde sälja dina produkter eller tjänster på kredit, i andra fall är det ingen fara alls. Ett sätt att bedöma det är att undersöka kundens kreditvärdighet. Det finns flera olika värderingsinstitut som kan hjälpa dig att bedöma om ett företag är bra eller dåliga på att betala sina skulder. De sätter en värdering som kan gå från E till AAA som exempel där många A är bra och C, D eller E är dåligt.

Sälja kreditrisken

Om du väljer att sälja fakturor till ett finansbolag innebär det att de köper dina fakturor och därmed tar över kreditrisken för dina kunder. Du får betalt direkt när du säljer fakturan och finansbolaget tar över fordringen och inväntar betalning från kunden. Det här är en av de mer kostsamma varianterna av att sälja fakturor, samtidigt en mycket vanlig lösning, eftersom du lämnar över kreditrisken till någon annan.

Långa betaltider

Om du säljer en tjänst till en kund kan de ibland vara tuffa i förhandlingarna. Dessutom kan du hamna i projekt som pågår under väldigt lång tid och du får inte betalt förens du har slutfört arbetet. I de fallen kan du hamna i både 60 och 90 dagars kredittider vilket kan vara tufft att leva med.

Likviditet

Har du anställda som ska ha löner och maskiner på leasing rinner det ut pengar varje månad även om intäkterna dröjer. Du hamnar i likviditetsproblem sälja fakturor vilket innebär att du har pengar på gång in som ska täcka dina kostnader men du har inte pengar nu, när kostnaderna dras.

Sälja fakturor

Ett enkelt sätt att lösa problemet med långa kredittider är att sälja fakturor. Ett sätt är att sälja fakturan med hela kreditrisken och få betalt direkt. Det kommer kosta en del men om du vill bli av med risken att inte få betalt och samtidigt behöver få ekonomi i din affär på kort sikt kan det vara en lösning.

Belåna fakturor

Om du däremot inte är orolig för kreditrisken utan bara behöver få in pengar snabbare så kan det vara en idé att använda factoring eller belåna dina fakturor. Du behåller då kreditrisken själv och lånar pengar av finansbolaget med fakturorna som säkerhet.